Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 серпня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Рік за водою. Паводкові злочинці

21:12

Кримінальна справа замість компенсації. За бюджетними грошима, виділеними на ліквідацію минулорічної повені, уважно стежать правоохоронці.

К1 продовжує серіал "Рік за водою". У попередніх серіях ми розповідали, як борються з наслідками паводку та що роблять, аби уникнути повені.

Сьогоднішня серія - про людей, які, попросивши, коштів для відновлювальних робіт, опинилися поза законом. Деталі знає Тетяна Штан.

Тільки-но закінчилася повінь, постраждалі хапаються за фотоапарати. Як вода розмила дороги, скільки забрала городу та як затопила подвір'я та садибу - тут фіксують не для історії. Потім ці фотографії стануть чи не головним аргументом для отримання грошей на ліквідацію повені.

Він особисто стежить, аби державні кошти не пішли за водою. У цій папці - результати перевірок тих, хто просив грошової допомоги - деякі з постраждалих перетворилися в економічних злочинців.

Юрій Лихтей, заступник начальника УДСБЕЗ ГУМВС України у Закарпатській обл.:

- Було виявлено 10 злочинів, порушено 8 кримінальних справ за різними мотивами, починаючи від розкрадання державних коштів до зловживання службовим станом із порушених 4-х кримінальних справи в судах.

Ось основні гріхи місцевої влади:

- Безпідставне включення до списків громадян, будинки яких не постраждали, або їхні категорії збитків завищені

- Зловживання службовим становищем

- Привласнення коштів держбюджету у великих розмірах

- Складання завідомо неправдивих документів.

У сумі складені протоколи повернули до державного бюджету більше 1 мільйона гривень.

Юрій Лихтей, заступник начальника УДСБЕЗ ГУМВС України у Закарпатській обл.:

- Це в нас по Тячівському району комісія вийшла у село Кривет, там був мостовий перехід, який був паводком знесений, але коли підняли в бухгалтерії документи, такого моста там не існувало - стихія не могла завдати шкоди по цьому мостовому переходу, бо його там не було у той період.

Іван Панікаш, сільський голова села Криве:

- Ось один кусочок каменя, що залишився з мостового переходу, і отам другий - ось тут стояв мостовий перехід, тут стояли труби.

Потічок Малинський пересихає лише влітку. В іншу пору року в ньому - до півтора метра води, мостовий перехід руйнував не один паводок, але липневий забрав його остаточно.

Іван Панікаш, сільський голова села Криве:

- На мої багаторазові прохання виділити кошти на мостові переходи на дороги УМВС Тячівського району відкрила кримінальні справи, що прошу кошти, які мені не належать, які селу не належать - мостові переходи дійсно були, це може підтвердити все село, це підтверджено виводами комісії.

Гроші у держави він просив в основному на дороги - сьогодні тут два пішоходи: або селяни, або гірські води.

Іван Панікаш, сільський голова села Криве:

- Маленький дощ тут, 20-30 см води на дорозі, вони приходять, і 20-30 хв сушаться в школі. На що ви просили кошти? Щоб люди могли нормально проживати. Зробити канаву однією стороною, підвести цей рівень.

Їзду теперішніми дорогами підвіска його автомобіля витримує лише тиждень, і це вже після ремонту шляху своїми силами. Коли вода зійшла - тут були метрові ями.

Іван Панікаш, сільський голова села Криве:

- Загальні збитки села сягнули десь мільйона гривень. Паводковою комісією було складено протоколів на суму 400 тисяч, і так ми завжди після паводків, все село виходить і займається ремонтом доріг.

Постанову про порушення кримінальної справи скасовано районною прокуратурою, але грошей на ремонт доріг і мостових переходів йому вже не дадуть.

Василь Каганець, перший заступник голови Тячівської районної адміністрації:

- Коли була ця комісія, він зробив своїми силами, що таке міст у нього називається - це водопровідна труба, вона йде через дорогу, це не державні, це не місцеві кошти, на той час коли приїхали, це був як замах на корупцію - він не міг підтвердити, що воно було пошкоджено.

Із Закарпаття Тетяна Штан, Сергій Дубінін, К1.

Аби не лікувати хворобу, треба вчасно їй запобігти. Є люди, які найпершими дізнаються про наближення негоди.

Тож завтра - саме про них, паводкових "віщунів". У п'ятницю - остання частина серіалу "Рік за водою". Не пропустіть, о 21:30.

Телепрограма