Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 серпня 2009
Один день. Україна

Крила України. Авіамоделі

21:10

Цей тиждень багатий на свята. За кілька днів українська авіація відзначить свою незалежність - 16-ту за ліком. Спеціально до цієї події "Один день" розпочинає новий серіал "Крила України". Сьогодні ми розкажемо про маленькі літаки - такі, що в небо піднімаються без пілота. Він залишається на землі і звідти керує апаратом. Тому ці літаки можуть виконувати в повітрі надважкі фігури. За польотами асів спостерігала Алла Щоличева.

За таким польотом бувала публіка спостерігає із заздрістю.

Тут майже в кожного є власний літак, а то й не один. Однак робити такі пілотажні фігури мало хто вміє.

Це і є штурвал маленького літака. Пульт керування з радіоантеною. В авіамоделізмі принцип такий - літаком в небі керує льотчик на землі. Але це не заважає власникам літаків називати себе пілотами.

Юрій - найкращий RC-пілот в Україні, принаймні так про нього кажуть авіамоделісти. Зі своєю двохметровою "Європою" хлопець виграв останні змагання у класі F3A. Деталі для цієї спортивної моделі йому привозили чи не з усього світу. Фюзеляж з Росії, електроніку з Японії, а от крила - рідні, українські. В середині, за оцінкою пілота, вийшов "повний фарш".

Така машина коштує майже сім тисяч доларів. Одного літака хлопцю вистачає на сезон, тобто на літо. Однак Юрія це не засмучує, він впевнений, що керує обережно, тому не розбив жодної моделі - з власної провини. 

Юрій Роговий, RC-пілот:

- Перед соревнованиями разбил самолет, и все - выступать уже не могу, не на чем. А на соревнованиях вообще. Он бьется, я знаю, что могу хорошо выступить, но ничего сделать не могу. Техника подвела - и все!

Щоб влітку стати пілотом, взимку він стає конструктором. За кілька років власноруч Олександр зібрав майже двадцять різних моделей літаків. Зараз в його авіапарку три машини. Ось цей Біплан найулюбленіший.

Олександр Дмитрук, пілот:

- Все находится внутри, самолет, конечно, разборный, крылья снимаются, снизу есть доступ ко всем элементам, все внутри. Включая аппаратуру, всю начинку, где-то так скажем, от 700 долларов плюс - минус. Где-то так выходит все.

Сім років тому він захворів авіамоделізмом. З тих пір креслення, потрібні деталі та начиння для літаків він підшукує на столичних базарах, з дизайном допомагає дружина. Будувати крилаті машини Олександру подобається навіть більше, ніж керувати ними.

Олександр Дмитрук, пілот:

- Бывало и такое - всю зиму строишь, в первом полете вышел и разбил. Пока учишься, тоже, как говорится, пока не упадешь на велосипеде тоже не научишься кататься, так и тут. Чем дальше - тем увереннее, тем дольше живут модели соответственно.

Навіть якщо до кінця сезону вціліють всі його літаки, Олександр сидіти без діла не збирається. Він вже обмірковує нові проекти. Взимку створюватиме нові маленькі крила, бажано з бензиновим двигуном.

Алла Щоличева, Володимир Дєдов, К1.

- Я не перестаю дивуватись вам, чоловікам, - ви можете цілу зиму готувати літак, витрачати на нього купу грошей і розбити його у першому польоті.

- Хочеш, я здивую тебе ще більше? Моделі у нашому сюжеті середнього розміру і відносно не дорогі. А є діючі копії турбореактивних літаків, наприклад, винищувачів. Розміром з невеличке авто і вартістю - увага! - 50 тисяч доларів.

- Якщо авіамоделізм у нас активно розвивається, то авіаспорт занепадає. Як живеться спортсмену-авіатору - завтра у "Крилах України".

Телепрограма