Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 серпня 2009
Один день. Україна

"Крила України". Спортивна авіація

21:11

Ми продовжуємо серіал "Крила України". Вчора ми розповідали про авіамодельний спорт. Точні копії літаків здіймаються у небо без пілотів, тому можуть виконувати карколомні трюки без загрози для життя людини. Сьогодні мова піде про більш екстремальне захоплення - спортивну авіацію. Тут нема права на помилку, а пілоти - відчувають значні перевантаження. Фахівці впевнені, що ми літаємо не гірше за європейців, але українці ще жодного разу не перемагали на світових змаганнях. Чому? -  знає Алла Щоличєва.

Сидіти з викруткою під крилом літака для пілотажників, - те ж саме що для бігунів розминати м'язи перед стометрівкою. Тут на Чайці, у столичному аероклубі молоді спортсмени - і пілоти, і техніки.

Перед кожним тренуванням Артем на власні очі переконується, що все в нормі. Цей хлопець минулоріч став найкращим пілотажником України в другій лізі. Тепер - мріє про чемпіонський титул.

Зараз на аеродромі найулюбленіша пора спортсменів - підготовка до всеукраїнських змагань. Вони починаються за три тижні. Саме в цей час хлопці регулярно літають та відпрацьовують фігури. Найскладніші Артем, пояснює нам в буквальному сенсі, на пальцях.

Артем Дудка, пілот-спортсмен, переможець другої ліги 51-го чемпіоната України з авіаспорту 2008 р.:

- Ну вот самолет допустим, заходит с горизонта на скорости 340. Тянем ручку на себя, поднимаем вертикаль, контролируем ее, что очень нелегко, как для меня для начинающего полеты на вертикали, и начинает там вращение какое-то, там допустим чекушку, или полбочки или там три четверти.

Двадцять годин в небі на підготовку спортсмена - це все, на що вистачає казни аероклубу.

Алла Щоличева, журналіст:

- Бочка, штопор і вісімка - такі фігури найчастіше виконують за штурвалом Як-52. В небо ми візьмемо маленьку камеру, щоб побачити і відчути, що таке спортивний пілотаж.

На таких віражах, непідготовленому взагалі важко зрозуміти чи-то вверх чи -то в низ рухається літак. Штопор усередині ЯК-52 - це страшно, з землі - захопливо. Для Сергія Лядова - авіатора з тридцятирічнем стажем - це просто комплекс фігур, за чисте виконання яких він отримує бали.  

Сергій Лядов, майстер спорту СРСР з авіаспорту:

- Когда поднимаешься надо перед самым комплексом немножко расслабиться, то есть выполнять все как на тренировке. То есть не видеть перед собой медали чемпиона, значков мастера спорта, тогда будет результат. Если малейшее появляется это, все это обязательно ты что-то пропустишь.

Два роки цей чоловік доказує, що він найкращий пілот-спортсмен в Україні. Зараз у Сергія десять учнів. Фігури вищого пілотажу вони опановують на відремонтованих та пофарбованих Яках.

Сергій Лядов, майстер спорту СРСР з авіаспорту:

- В принципе самолеты старые", ну поддерживаем в боевой готовности, так сказать, продолжаем летать. Но техника старая, но надежная. Вся беда в том, что как говорится, почему самолеты падают, - малый налет у летчиков. Чем больше летаешь, тем меньше катастроф.

Авіатор прагне показати своє вміння на світових змаганнях. Однак, мрія не здійсненна - через гроші. Саме їх вітчизняній спортивній авіації катастрофічно не вистачає.

Артем Дудка, пілот-спортсмен, переможець другої ліги 51-го чемпіоната України з авіаспорту 2008 р.:

- Для развития пилотажного спорта наверное нужны хорошее финансовое вливание, причем, чтобы оно конкретно поддерживалось, это же красиво можно страну представлять в мире, показывать хорошие результаты. Но на данный момент может это никому не нужно.

Алла Щоличева, Дмитро Монархов, К1

Ти звернула увагу - наша камера була і у кабіні спортивного літака! Заради вражаючих кадрів знімальна група готова на все - навіть на ризик!

Наш оператор розповідав, були моменти, коли у піке він просто не міг поворушити ані рукою, ані ногою. При цьому, пілот не виконував якихось надскладних фігур. А політ можна порівняти із "курсом молодого авіатора":)

Це і зрозуміло: адже пілоти-спортсмени відчувають перевантаження силою до 10 ж! От уяви, маса людини на землі, наприклад, 70 кілограмів. А під час піку перевантаження її маса стає відразу 700 кіло!

Герої нашої завтрашньої серії - військові льотчики - відчувають не менші перевантаження. І літають, також, радше не завдяки, а - всупереч. Нагадаю, - всі сюжети постійно доступні на нашому сайті.

Телепрограма