Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 серпня 2009
Один день. Україна

Гривня дешевшає

21:15

Гривня дешевшає. Сьогодні деякі банки продавали долар за курсом не більше 8 гривень 16 копійок. Саме таке обмеження їм встановив Нацбанк. І в той же час інші комерційні установи продавали американську валюту майже на сорок копійок дорожче.

Ось на цій графіці добре видно динаміку зростання курсу валюти із п'ятниці минулого тижня і по нині.

Таким хаосом скористалися спекулянти, перепродаючи долари. Що ж коїться на валютному ринку країни? Детальніше розповість Веніамін Трубачов.

Гривня відносно долара здешевшала ще на 5 копійок. Ціна американської валюти сягнула вже позначки у 8,55. За таку ж суму долар продають і в київських обмінниках.

Ціна за останні дні лише зростає. Тому Нацбанк вирішив стабілізувати курс. І продає долари комерційним банкам за пільговою ціною - по вісім гривень. Націнку можна встановити лише два відсотки, тож в обмінниках долар має продаватись не більше ніж за 8 гривень 16 копійок. Це головна умова Центробанку.

Сергій Круглик, керівник управління зв'язків з громадськістю НБУ:

- Назавтра формуються також пропозиції, я думаю, що будуть масові інтервенції на готівковому ринку для того, щоб просто ці панічні настрої збити, бо економічних передумов настільки, наскільки обмінний курс на вулицях, їх немає. 

За курсом 8,15 сьогодні теж можна було купити долари і... заробити на різниці, приміром, продавши у сусідньому обміннику за 8,40. Але за "пільговим" курсом в одні руки дають не більше восьми тисяч гривень, тобто приблизно тисячу доларів. Ярослав Колесник, керівник комерційного банку каже: девальвація гривні є, але не у таких гігантських розмірах. Банкір налаштований оптимістично і переконаний - курс долара можна тримати у межах восьми гривень.      

Ярослав Колесник, голова правління комерційного банку, член спостережної ради УКБС:

- Нацбанк продав вчора і на наступному аукціоні достатньо валюти, і вже сьогодні ми запропонували цю валюту населенню, її курс 8,15 в цілому без жодних додаткових комісій, без жодних варіантів отримати додатковий прибуток, по 8,15 по всій Україні продає банк "Форум", і завтра будемо пропонувати такий курс і до кінця тижня.

Але більшість банків, принаймні вдень, продавали валюту за вищим курсом. Інший фактор падіння нацвалюти - гривню розхитують спекулянти, які наживаються на курсових махінаціях. Бо лише у липні населення купило на 1 мільярд американської валюти більше, ніж продало. Цього місяця очікують не меншої різниці. Якщо й далі українці скуповуватимуть долар такими темпами, то курс може ще стрибнути. Тож фінансисти висувають кілька сценаріїв розвитку подій.

Віталій Кравчук, старший дослідник Центру економічних досліджень:

- Базовий сценарій, який ми закладаємо в наш прогноз - це те, що офіційний курс буде 8,20, на міжбанку, скажімо, буде 8,50. Песимістичний сценарій - це у нас закладені більш погані цифри, це може бути 9 - 10 гривень.

Зараз можуть бути значні стрибки ціни на валюту, причому в обидві сторони. Але до кінця тижня ситуація на валютному ринку має стабілізуватись.

Веніамін Трубачов, Валентин Бєліч, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма