Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 серпня 2009
Один день. Україна

Півтори сотні військовослужбовців отруїлись на Київщині

21:13

Півтори сотні військовослужбовців отруїлись на Київщині. Солдати 72-ї механізованої бригади у Білій Церкві звернулись до медиків з однаковими симптомами - підвищення температури та розлад шлунка. Кілька десятків військових довелось госпіталізувати з діагнозом "гострий гастроентерит". Нині стан військовослужбовців стабільний, загрози їхньому життю немає. Маркіян Перетятко з'ясовував - чому захворіли солдати.

Це - їдальня військової частини, де сталося масове захворювання солдатів. Перші вояки звернулися до лікаря близько дев'ятої ранку в понеділок. До цього вони встигли поснідати гречаною кашею, а напередодні ввечері тут подавали овочеве рагу та смажену рибу.

Зараз більшість госпіталізованих строковиків почувається добре. Принаймні вже немає скарг на високу температуру та розлад шлунка. Так само як і підозр - що могло призвести до захворювання.

Олесандр Плевака, військовослужбовець Білоцерківської механізованої бригади № 72:

- В неділю все нормально було. Просто вранці встав - холодно було. Температура просто висока піднялася.

У військовій частині вже встигли побувати слідчі військової прокуратури. Сам командир бригади не бачить зв'язку між хворобою та неякісним харчуванням. Адже в кожній роті занедужало лише по кілька вояків. А в сусідніх частинах - жодного зараженого.

Анатолій Грищенко, командир Білоцерківської механізованої бригади № 72:

- Бригада знаходиться на трьох військових містечках. Продукти завозять з одного складу, і на одній машині всі однакові. Але уражена було тільки ця військова частина. Тобто, логіки ураження немає.

У неділю в їдальні чергував цей лікар. Він зобов'язаний особисто скуштувати всі страви, які подаватимуть солдатам. Каже, після недільної дегустації почувається добре.

Сергій Шведа, нач. операційно-перев'язочного відділення медчастини Білоцерківської механізованої бригади № 72:

- Зовнішніх ознак, смакових, органолептичних того, що їжа зіпсована, погані продукти - не було.

Що за інфекція могла вразити солдатів - з'ясовують медики. Після доби лікування в начальника медчастини є кілька версій.

Михайло Біляєв, нач. медчастини Білоцерківського військового госпіталю:

- Це можуть бути системи водопостачання, можуть бути продукти харчування. Причини встановлює санітарно-епідеміологічна служба. Взяті посіви з мережі водопостачання, обстежені працівники об'єктів харчування.

Результати аналізів проб, узятих у війcьковій їдальні, медики очікують отримати завтра або післязавтра.

Маркіян Перетятко, Вячеслав Фролов, К1.

Телепрограма