Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 грудня 2008
Один день. Світ

Латвія у НАТО спеціалізується на саперній справі

21:10

Латвія вже мала змогу переконатись, про які зобов’язання йдеться. Це одна з найменших країн-учасниць. Але і її 6 тисяч армійців стали в нагоді альянсу. Спеціалізація Латвії в рамках НАТО - саперна справа. З Багдада свої збройні сили латвійці вивели менше місяця тому. Нині працюють лише у Косові та Афганістані.

Спорядження для саперів, що помістилося у цьому приміщенні коштує майже мільйон доларів. Гордість військової бази в Адажі, вона за 20 кілометрів від Риги - робот з дистанційним керуванням. Сигнал діє на вісімдесят метрів. За потреби робот може під"їхати до предмета, оцінити його небезпеку, взяти рукою або знешкодити. Таких у Латвії два.

Дайніс Сіліндж, представник школи нейтралізації небезпечних предметів:

- Робот оснащений 5 видеокамерами, с помощью которых оператор может управлять роботом. Также он может взять с собой несколько оружий - винчестер с электроспуском и лазерным прицелом. Также есть водяная пушка - стреляет водяной струй, силой 60 атмосфер. Позади вас есть рентгеновский аппарат - определить есть там что-то опасное или нет, надо стрелять или нет.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- За цією решіткою зона для втаємничених - саме тут сапери власноруч  виготовляють бомби, щоб потім завдяки роботу «Теодору» їх знешкодити.

Керовані ракети, міни, снаряди - ця амуніція з вибухівкою вже дезактивована. Майже увесь арсенал знайшли на латвійській землі, утім є тут навіть трофеї з Іраку. Щороку вісімдесят латвійських саперів знешкоджують понад 7 тисяч предметів - це майже двадцять щодня.
 
Дайніс Сіліндж, представник школи нейтралізації небезпечних предметів:

- Не дай покушать, не дай поспать - дай что-то розобрать, что в нутри. Они все своїми руками сделали безопасным - потому, что заказать такое вот на заводе с разрезом - это очень дорого, никто не будет делать.

Це школа нейтралізації небезпечних предметів. У коридорах на стінах подарунки від випускників. Були тут і курсанти з Іраку. Теоретичні заняття проходять у звичайних, на перший погляд, приміщеннях, утім зверніть увагу на тротиловий декор. У безкоштовних готельних номерах курсантів - і телевізор, і холодильник. Є навіть Інтернет. У кімнаті відпочинку - дивани, кальян і навіть мангал. Ймовірно, саме завдяки таким райським куточкам на військових базах у Латвії не знають, що таке дідівщина. 

Юріс Набурос, старшина збройних сил Латвії:

- Никто носки мне не стирает, потому что есть стиральная машина - тем более стиральная машина стирает лучше, чем солдат, поверьте.

Юріс Набурос, старшина збройних сил Латвії:

- Просто нет кучности такой и нет безделья по вечерам. Пива пару кружечек можно пропустить.

Старшина Юріс Набурос служить на цій військовій базі чверть століття. Підігнати її під стандарти НАТО було непросто, ще важче, за його словами, тримати марку.

Юріс Набурос, старшина збройних сил Латвії:

- Задач больше - если до вступления в НАТО пытались доказать какие мы хорошие, тут на базе проходили тренировки жесточайшие, потом приехали эти все комиссии и говорят: "Да ребята, вы можете обучить, вы можете все". Приняли в НАТО, теперь это все надо поддерживать. Ребят, вы ж такие хорошие - в прошлом году так все хорошо сделали.

Тетяна Козирєва, Дмитро Паденко, К1

Телепрограма