Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 грудня 2008
Один день. Світ

У Швеції збудували традиційний "Крижаний готель"

21:09

Щойно розпочалася зима, команда будівельників зі снігу зібралася у маленькому шведському містечку, що за 200-ті кілометрів від арктичного кола. Вони зводять Крижаний готель. Цього року в ньому 80-т кімнат, і всі вони різні. Однакова лише температура - мінус 5 за Цельсієм. Відвідувачі з’їжджаються сюди для незвичного досвіду - сну на морозі.

У шведській Лапландії, неподалік Арктичного кола, є замок, зроблений з льоду. Тут як у казці: колони і люстри - з суцільної криги, ліжка - як для снігових королев. Усе це - справа рук архітекторів і дизайнерів з багатьох країн.

Тяса Гусфорс, архітектор:

- Лід - це чудовий матеріал. Він міцний, як камінь, і витримує неабияке навантаження. Водночас він тане у руках, і коли ви дихаєте перетворюється на воду.

Такі крижані готелі будують уже 20 років, тож скульптури в холі ніколи не бувають однакові. Завжди стала лише температура - мінус 5. У центрі готелю - крижаний бар. Стакани - теж з чистого льоду. Це доволі зручно, адже горілка ніколи не замерзає.

Евеліна Перссон, бармен:

- У барах зазвичай темрява, а тут так світло! І пахне льодом. Дуже приємно!

Однак насамперед - це готель. Ці шведи планують випробувати на що здатні і провести тут ніч. Їхнє ліжко - це крижана брила, накрита шкірою північного оленя. За жодних обставин гості не роздягнуться повністю. І як же воно?

Холодно! Спати в спальному мішку - досить зручно, однак тут так холодно! 

Тож, пригода починається. На добраніч. А наступного ранку, персонал будить постояльців чашкою гарячої кави. У кімнаті й досі темно, однак люди не настільки змерзли, щоб не вибратися з мішка самотужки.
 
Спочатку було приємно, а потім стало зимно.

Хоча кімната коштує 300 євро за ніч, у цих номерах справді немає санвузла. А родзинка готелю - ця льодова церква. Взимку в ній одружується до 100-та пар. Молодятам залишається лише сподіватися, що їхній шлюб протримається довше, ніж ця церква. Навесні вона розтане, як і решта готелю.

Інгве Беркгвіст, засновник "крижаного" готелю:

- Так, ми це приймаємо. Що ж, така природа. Ми знаємо, що вона розтане в травні.

Коли це станеться, готель стане частиною річки Торн - однієї з найчистіших у Європі. А наступної зими, коли вона замерзне, його знову відбудують.

Телепрограма