Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 лютого 2009
Один день. Світ

Гроші можуть змусити вас хворіти

22:04

Гроші - "корінь зла" не лише в переносному сенсі. Вчені з’ясували, що вони можуть змусити вас хворіти. Швейцарські дослідники заявляють, що віруси живуть на паперовій банкноті більше двох тижнів. Тобто щоразу, коли гроші змінюють власника, так робить і вірус. Як "відмити гроші" - далі в сюжеті.

Це правда - у Швейцарії дійсно багато брудних грошей. Однак ідеться не про організовану злочинність, а про мікроби. Вчені Женевського університету вивчали, як вірус грипу поводиться на банкнотах номіналом у 50 місцевих франків. З’ясувалося, що комфортно, як удома.

Ів Томас, дослідник Національного центру вивчення грипу:

- Результати цього дослідження показали, що вірус грипу живе 3 дні на чистій банкноті. Ми тримали її у лабораторії в стерильних умовах. Великим сюрпризом для нас стало те, що коли додати на банкноту, наприклад, людський піт, як це буває в житті, то вірус живе набагато довше - до 17 днів!

Тобто, якщо ви зібралися за покупками, можна легко підчепити грип? Дослідники ухиляються від прямої відповіді на це питання, але радять частіше мити руки… Щодня від 20 до 100 мільйонів банкнот змінюють власників лише у Швейцарії. Це наводить на сумні роздуми. Втім люди і не думають панікувати.

Якщо буде нова пандемія, проблеми будуть не лише в Швейцарії. Однак якій валюті віруси не надавали б перевагу, незабаром не лише злочинці будуть замислюватися над "відмиванням грошей".

Ростислав Цуркан, К1.

Телепрограма