Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 лютого 2009
Один день. Світ

В Єгипті розбився АН-12, екіпаж загинув

21:11

Авіакатастрофа в Єгипті. Загинули усі п’ятеро членів екіпажу - двоє українців, ще двоє білорусів і росіянин. Трагедія сталася у місті Луксор. Там АН-12 приземлився для дозаправки і упав відразу ж після злету. Експерти кажуть, що літаки цього типу - старої конструкції, їх випускають уже понад півстоліття. Відтоді майже кожна десята машина - зазнала аварії.

Це був звичайний рейс. Літак прямував із Уганди до України, а в Єгипті сів дозаправитися. Та щойно машина відірвалася від землі, загорівся один із двигунів і літак впав, подолавши всього кількасот метрів. Окрім двох українців, серед членів екіпажу було двоє білорусів і росіянин. На місці трагедії вже знайшли чорні скриньки.

Василь Кирилич, речник Міністерства закордонних справ України:

- Це літак, який прямував за рейсом з Уганди до України з метою проходження технічного огляду в Україні. Я не володію інформацією, який власне вантаж був на цьому літаку. Це питання з’ясовується.

Головні версії аварії: помилка пілотів, неправильне завантаження літака, неякісне паливо та несправність двигуна. На запорізькому заводі, який постачав мотори на ці моделі АН-ів, кажуть - такі двигуни зняли з серійного виробництва ще 15 років тому. Ремонт коштує дорого, а в африканських країнах на цьому часто економлять.

Павло Жеманюк, технічний директор ВАТ "Мотор Січ":

- Мы много слышали, что самолеты падают и у нас, и в России, и в других частях, в том числе и в Африке, и когда начинаем разбираться, то перегруз, то не закрепили, то еще какие-то, неправильное обслуживание, то ремонтировали двигатели непонятно в каких частях, подразделениях. То ли у военных, то ли в гражданских, которые цеха не прошли сертификацию.

В Україні зараз на державному авіаційному реєстрі є 33 літаки типу Ан-12. З них лише 19 мають свідоцтво льотної придатності. Тобто повністю справні. Усі літаки перевіряють щороку. Тож саме ці машини повинні бути цілком безпечні в експлуатації.

Олексій Овчинников, Перший заступник голови Державіаадміністрації:

- В Украине с Ан-12, ни катастроф, ни аварий, за достаточно продолжительній период не происходило, а инциденты, это те события, которые не закончились серьезными последствиями происходили, но о ни происходили с самолетами Ан-12, не в большей мере, чем с любым другим типом самолетов, то есть Боинг, Як-42.

Ан-12 літає вже понад півстоліття - першу модель випустили п'ятдесят сьомого року. Відтоді з конвеєра зійшло близько тисячі чотирьохсот машин.

Майже кожна десята із них - усього сто вісімдесят літаків - зазнали аварій. Через часті катастрофи літака Об'єднані Арабські Емірати вже обмежили польоти Ан-12 над своєю територією.

Веніамін Трубачов, К1

Телепрограма