Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 лютого 2009
Один день. Світ

Світова банківська система бореться з кризою

21:08

Не лише Україна має проблеми з банківським сектором. У різних країнах світу намагаються уникнути колапсу фінансової системи, адже саме вона насичує економіку грошима. Кредити на будівництво, розвиток підприємств, споживчі кредити - без цього зупиниться розвиток економіки і, відповідно, збільшиться кількість безробітних. Чим це загрожує, розуміє влада більшості країн світу. Тому намагається будь-якою ціною врятувати банки. Іноді допомога надходить із несподіваних, і навіть кримінальних джерел. Про найпопулярніші та найдієвіші способи порятунку банків за кордоном - далі в одній історії.

Порятунок банків: корпоративні поглинання

На рахунках Вашингтон М’ючуел, колись найбільшого Ощадного банку США, мільйони американців зберігали 150 мільярдів доларів. Але налякані банкрутством банків, вкладники ще торік у вересні зняли з його рахунків десяту частину коштів. Це поставило хрест на установі. Аби запобігти краху інших банків, влада погодилася продати його конкурентові - Джейпі морган чейз. Всі активи Вашингтон М’ючуел, вартістю 300 мільярдів доларів, придбали всього за 2 мільярди. Отже, "Джей-пі морган чейз" став найбільшим ощадним банком США, а Вашингтон М’ючуел - утримався на плаву.

Порятунок банків: націоналізація

Вкладники взяли в облогу відділення британського банку Нозерн Рок після того, як він звернувся до уряду по фінансову допомогу. За кілька днів люди зняли з рахунків мільярд фунтів стерлінгів. За один тиждень акції фінустанови впали у ціні на 85 відсотків. Щоб не продавати банк задешево, британський уряд вирішив взяти його на баланс країни. Таким чином Нозерн Рок досі працює, але вже як державна установа.

Порятунок банків: наркомафія

Низка світових банків, які опинилися на межі банкрутства, врятувалися з допомогою коштів, отриманих від торгівлі наркотиками. У цьому, зокрема, підозрюють фінустанови країн Африки та Близького Сходу. Так вважає Управління ООН з боротьби із наркотиками. На відміну від більшості сегментів світової економіки, наркоторгівля залишається чи не єдиним стабільним джерелом прибутків. Торік доходи наркокартелів перевищили 90 мільярдів доларів. Користуючись кризою, вони відмивають отримане в банках, які опинилися в скруті, а тому не надто прискіпливо перевіряють походження "брудних" грошей.

Телепрограма