Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 лютого 2009
Один день. Світ

Британські науковці грають з роботом у "камінь, ножиці, папір"

21:07

У Британії зробили черговий крок до зближення робота й людини. Місцеві науковці сконструювали гуманоїда, який не лише говорить, а й супроводжує свою мову жестами. Тепер він може навіть позмагатися з людиною, але поки що у грі "камінь, ножиці, папір".

Берті - остання розробка британських учених. За його допомогою вони вивчають взаємодію жестів і мови. Берті виконує різноманітні рухи, достоту як людина. Робот стенає плечима, махає руками і навіть згинає й розгинає пальці.

Пол Бремер, студент університету робототехніки:

- У нього такі ж пропорції тіла, як у людини. А ще всі суглоби, починаючи від плечей і закінчуючи фалангами пальців, рухаються за такими ж принципами, як у людей, коли вони щось роблять чи розмовляють.

Якщо ж вам нудно, то з Берті можна навіть погратися. Автори навчили його дитячої гри "камінь, папір, ножиці". Через сенсорну рукавичку, яку ви одягаєте, роботу передається сигнал про початок гри. Та не чекайте, що Берні повторюватиме ваші рухи. Він тричі махає кулаком, а потім видає котрусь із можливих комбінацій.

Грег Флетчер, один з авторів робота Берні:

- Перевага Берті в тому, що він не будує якоїсь стратегії, не намагається вгадати, як поведеться суперник. Він не зациклюється на психології, а просто навмання викидає комбінації.

Та все ж певна логіка у його діях є. І зрозумівши її, можна навіть постаратись перехитрити робота.

Пол Бремер, студент університету робототехніки:

- Згідно з теорією випадкових чисел, він не може викинути двічі одну і ту саму комбінацію. Тобто 50 на 50.

З Берті можна не лише бавитися. Розробники робота сподіваються, що зможуть застосовувати технологію для виготовлення протезів, або ж зробити з нього помічника для людей із проблемами опорно-рухового апарату.

Олександр Николишин К1.

Телепрограма