Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 березня 2009
Один день. Світ

Курс долара в Грузії за час кризи майже не змінився

22:05

Тоді як Україна потерпає від зростання курсу долара, грузини навпаки - хочуть, аби американська валюта подорожчала. Від початку світової економічної кризи курс долара в Грузії майже не змінився. Американська валюта в ціні зросла лише у серпні, під час воєнних подій, але ту хвилю вдалося зупинити. Тож тепер грузинський ларі - найстабільніша валюта серед пострадянських країн. Як грузини приборкали долар - знає Роман Бочкала.

Купівля - 1,65, продаж - не зазначено, це вже як домовишся з продавцем. Для українців однією з головних ознак економічної кризи стало подорожчання долара.

А от для грузинів це не проблема - останні три місяці курс на американську валюту стабільний.

Долар і зараз можна купити майже за ті самі гроші, бо попит невеликий.

Тамаз Аджаванідзе, підприємець:

- Тогда стоил 1,38, а сейчас 1,65.

Місцеве населення просто не встигло набрати кредитів, каже підприємець Тамаз. Долари тут, у Аджарії, потрібні радше для купівлі турецьких товарів, бо кордон поруч. З того боку везуть одяг і побутові товари.

Базар - як обличчя економіки Грузії. В цій країні майже немає великих промислових підприємств. А от продукти харчування практично всі вітчизняні.

Саме тому ціни на харчі стабільні. Пані Мері майже не помічає кризи та за радянською звичкою каже - "рублі". Насправді ж ідеться про ларі. Єдине, що подорожчало - м'ясо, але зі світовою економічною кризою пенсіонерка цього не пов'язує. Каже, навесні завжди так.

Мері Комахідзе, пенсіонерка:

- Мяса много было - 5 рублей килограмм, а сейчас уже 7 рублей.

Більшої шкоди грузинам завдав воєнний конфлікт із Росією, вважає голова уряду Аджарії Леван Варшаломідзе. Минулого літа аджарці очікували на 500 тисяч туристів, але через серпневі події виконати план не вдалося.

Війна - головна причина погіршення економічної ситуації, погоджується Едуард Мачаваріані - директор морського порту міста Поті. Після авіа-удару по причалах іноземних кораблів поменшало.

Едуард Мачаваріані, директор потійського порту:

- Сейчас независимая компания ведет подсчеты, но я могу сказать, что это приблизительно 5 миллионов долларов упущеной прибыли.

Тбілісі, один із великих грузинських банків. Його голова каже, що найбільший попит на іноземну валюту був саме під час воєнних дій. Приборкати курс вдалося завдяки інтервенціям Національного банку і траншам Євросоюзу, який надав чотири мільярди доларів.

Вахтанг Буцхрикідзе, президент банку "TBC":

- Найбільшим ударом стала серпнева війна, оскільки банки втратили 12 відсотків депозитних коштів, але, гадаю, правильні дії з боку держави, національного та комерційних банків забезпечили стабільність, і суми були частково повернуті у вересні та жовтні. 

Унаслідок того, що долар у Грузії порівняно дешевий, ларі став відносно дорогим на міжнародному ринку. У порівнянні з іншими країнами, грузинські товари подорожчали. Парадокс: тепер місцевий Нацбанк планує зміцнити американську валюту, аби допомогти експортерам.

З Грузії, Роман Бочкала, Геннадій Анікеєнко, К1.

Телепрограма