Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 травня 2009
Один день. Світ

Довкола світу. На краю

21:11

К1 продовжує серіал "Довкола світу". Ми вже розповідали про українця, який жив у африканському племені та відчайдуха, що перетнув два океани на одномісному човні. Сюжети можна переглянути на нашому сайті. Герой наступного сюжету - перший український мандрівник в Антарктиді.

Коли об'їхав півсвіту, не легко обрати місце для нової відпустки. Досвідчені "пілігрими" можуть податися в мандри стежками Скота та Амундсена - до Південного Полюса. Чи справді холодно на най-південнішій точці планети - знає Дарина Горова.

Дарина Горова, журналіст:

- Київський бізнесмен Володимир Стаднік подорожує в незвіданих куточках планети. Кілька років тому він змінив цей зелений пейзаж за вікном на засніжені простори Антарктиди. І став першим українським туристом, який там побував.

Антарктида - одна з важкодоступних точок на планеті. Цим і приваблива. В інтернеті мандрівник знайшов американську фірму, яка організовує тури на Південний Полюс. За свій - Стаднік заплатив 35 тисяч доларів. Плюс дорога до Чілі - звідти вилітали. Купив і спеціальне спорядження - деяке шукав закордоном.

Володимир Стаднік, мандрівник:

- Ні в чому не повинно було бути заліза, або яке могло б замерзати і примерзати до тіла. Все мало бути дуже легким, бо якась кількість обмежена була ваги, яку можна було перевезти.

Спочатку вантажним літаком невелика група - одинадцятеро відчайдухів дісталися базового табору: невеликого наметового містечка. Тут екстремали кілька днів чекали, поки вщухне хурделиця, щоб вилетіти на Полюс. До нього залишалася тисяча кілометрів.

Володимир Стаднік, мандрівник:

- Забезпечення свого життя там - це було основне заняття. Тому що там не все було, ну так як просто на нашій кухні.

Коли в Україні зима, по ту сторону екватора - літо. І в Антарктиді теплішає - мінус 30. А в наметі - всього лише мінус сім. Навіть за такої "спеки" переодягатися з незвички доволі прохолодно. Треба розкласти речі в невеликому наметі в потрібній послідовності. Та це - не головна незручність. Чималий дискомфорт - через відсутність душу.

Володимир Стаднік, мандрівник:

- Єдина моя помилка, я взяв дитячі вологі серветки, а вони були без алкоголю і всі замерзли. І потім мені треба було для якоїсь гігієни віддирати ці серветки

Екстремальними і незвичними умовами поїздка і сподобалася Володимиру. Бо коли потрапив на Південний Полюс - нічого не відчув. Зате "колеги" виробляли ритуальні церемонії: один екстремал роздягся і голим оббіг довкола позначки Полюсу, а от - голландець обходить її на руках. У них під ногами три з половиною кілометри криги. Південний день, розріджене повітря. Коли довкола все тільки біле - це теж захоплює! Навіть коли весь час холодно.

Володимир Стаднік, мандрівник:

- Я зрозумів, наскільки я там замерз, коли я повернувся потім в Чилі, в готель, в душ. і коли я потім годину стояв під гарячою водою і отримував такий кайф - один з найбільших в своєму житті. і тоді я зрозумів, наскільки там було холодно.

Дарина Горова, Василь Меновщиков, К1

Український прапор мандрівники встановили не лише в Антарктиді, а й на узбережжі трьох океанів. І вже подумки прокладають маршрут до четвертого. Дивіться завтра наступну серію "Довкола світу" - "З табуретом".

Телепрограма