Головна Мапа сайту Контакти
RSS
8 червня 2009
Один день. Світ

Європейці обрали новий Європарламент

22:04

Європейці обрали новий Європарламент.

Про функції цього органу влади в Старому світі мало хто знає, тож європейці поставились до виборів як до розваги. Голосували здебільшого за різних яскравих політиків і екстремістів. До Європарламенту потрапила ціла армія ультраправих з Нідерландів, Великої Британії, Румунії та Угорщини.

У Румунії з вимогою легалізувати гашиш висувалася дочка президента Басеску Олена. За успіхи в модельному бізнесі її прозвали "румунською Періс Хілтон".

А в Швеції одне місце завоювала "Партія піратів", яка виступає за вільне поширення інформації в Інтернеті.

Деніел Грос, директор Центру досліджень європейської політики:

- Маленькі, не надто популярні партії мали успіх переважно в невеликих країнах. Там більшість населення вважає, що політикою Європи заправляють великі країни. Вплив маленьких країн знижується. Тож голосуючи за різних маргіналів, вони висловили свій протест.

Тепер на політичній мапі Євросоюзу більшість країн можна перефарбувати у блакитний колір. Саме його обрали своїм партійним символом переможці - консерватори, представлені Європейською народною партією.

Як бачимо, "народники" сформують у законодавчому органі Євросоюзу найбільшу фракцію. Другі - їхні найближчі суперники - соціалісти. Крім них, до Європарламенту потрапили ще 4 фракції.

Телепрограма