Головна Мапа сайту Контакти
RSS
8 червня 2009
Один день. Світ

Королівське навчання. Як все починалося...

22:03

В українських школах закінчився навчальний рік. Учням час замислитися над оцінками, а батькам - де їхні чада мають продовжити навчання. Щороку дедалі більше українців обирають закордонні школи.

Остання мода - повчитися у престижній школі рік чи два, а потім повернутися і догризати "граніт науки" на батьківщині. Ми починаємо новий серіал - "Королівська освіта". Ви дізнаєтесь про найпопулярніші школи Великої Британії, чи потрібні там українські фахівці, та чи навчаються англійці в Україні.

А наша перша історія - про традиції тамтешніх шкіл. Адже їхня історія налічує більше тисячі років. Роман Бочкала повернувся з Англії з характерним оксфордським акцентом.

Колись все починалося з цієї маленької кімнати. В ній навчалися всі школярі. Але це було 500 років тому. Тепер це приміщення - музей.

В ті часи хлопці далеко не завжди поводилися належним чином... Ось гарний приклад. Колись це були учнівські парти. Їх поставили на підвіконня як експонати на тему "як не треба робити". Ви можете побачити, як тодішні школярі розписували парти. Цим написам від трьох до двох століть. 

У центрі - фігура Едварда Шостого. У 1515 році Генріх Восьмий розпустив монастир, при якому існувала ця школа. Але на щастя викладачів та учнів, син Генріха - Едвард - врятував низку навчальних закладів. В тому числі і цю школу. Його указ зберігається досі.

Перші школи-пансіони з'явилися в Англії ще до середньовіччя. Тоді багатьох дітей відправляли навчатися до монастирів. Дивлячись на це, у 12 столітті папа римський видав наказ - заснувати при монастирях безкоштовні школи. Плату за навчання стали брати вже пізніше, коли в 19-му столітті навчальні заклади відокремили від релігійних. Саме так з'явилися відомі Оксфорд, Кембрідж, та, зокрема, ця школа - "Шерборн Бойс".

Саймон Деніел, директор приватної школи "Шерборн Бойс":

- Усі наші прибутки надходили як платня від батьків хлопчиків, котрі навчалися в школі. Крім того, ми володіли землею, однак у нас не було діамантів, які б залишилися в спадок. Тож нам доводилося дуже ретельно вести наш "економічний корабель", щоб не потрапити на рифи у скрутні часи.

Саймон Деніел вже дев'ятий рік керує "Шерборном". В Британії вважають, що добрий директор школи - як тут кажуть "хедмастер" - має бути гарним бізнесменом та вміти рахувати гроші.

Перші англійські школи створювали монахи. Тож не дивно, що майже кожен навчальний заклад має свою церкву. Наприклад, цій близько півтисячі років. Зараз школи цивільні, але традиції тут поважають. Тричі на тиждень усі учні збираються на молитву.

До церкви мають ходити усі учні. Це - частина традицій. Таким чином, в дітях виховують толерантне ставлення до різних релігій. За бажанням школярі можуть співати у церковному хорі, чи як цей хлопець - грати на органі. У "Шерборн Бойс" за церковне виховання відповідає Девід Даннинг - він є священиком, а ще викладає теологію.

Девід Даннинг, священик:

- Моя роль більшою мірою полягає у викладанні. Але важливим є і пасторство... Я заохочую віру та відданість в учнів. До речі, чимало хлопців - десь 50 на рік - приймають наше миропомазання і стають членами церкви Англії.

Колись в англійських школах були дуже суворі правила. Тілесні покарання вважалися нормою, а за порушення норм поведінки виключали. Звичайно, певні канони існують і зараз, але тепер учням дають шанс на порятунок.

Саймон Деніел, директор приватної школи "Шерборн Бойс":

- Звичайно, ми всі робимо помилки і вчимося на них. Загалом ми досить толерантні, адже це освіта. Однак коли йдеться про щось неприпустиме, то інколи трапляється, що учні більше не можуть залишатися членами нашої школи. Однак я за те, щоб усі мали шанс виправитися.

Змінилися приватні школи із середини. За своїм оснащенням вони одні з найкращих у світі. А от зовні - такі ж самі, як за часів "старої доброї Англії".

З Великої Британії Роман Бочкала, Михайло Федоренко, К1.

Завтра Роман Бочкала розповість, чому англійські приватні школи вважаються чи не найкращими у світі. Чому за освіту у Великій Британії люди готові заплатити сотні тисяч фунтів - дивіться в "Одному дні".

Телепрограма