Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2009
Один день. Світ

Польща та Україна опановують агротуризм

21:09

Польща опанувала новий різновид туризму - агротуризм.

Що це? І як агротуризм тільки починають розвивати в Україні - вивчала Тетяна Козирєва, яка порівнювала винахідливість двох народів.

На цьому місці було болото ще десять років тому. Спершу господарі зробили ці штучні озера і запустили туди рибу. Тепер посмакувати форель на грилі сюди з'їжджаються з усієї Польщі і навіть з-за кордону.

Прибуток від фірмової страви власники вкладали у розбудову. Тепер замість невеликої хатинки - тут комплекс із готелем і рестораном. На кухні разом із найманими робітниками і досі порядкує господиня.

Господиня:

- Тут ми потрошимо рибу. То морозильна камера. Тут продукти зберігаються мінус дванадцять градусів. Оце в Польщі називаємо шведський стіл - тут зазвичай висить ковбаса, м'ясо. Тут ріжемо свиню - зазвичай то великі такі свині. Цілу свиню на сто кілограмів можемо подати - і то ціле шоу.

Майже усі тварини тут від народження. Між столами вдень ходить віслюк. До балканської свині Доні туристи самі ходять. Можна на господарстві повудити рибки, аби тут же її і засмажити, і покататися на конях. Забавляють тут містян і козенятами, і кролями. Останнє придбання - вольєр для птахів.

Шимон Балак, власник агротуристичного комплексу "Тиха вода":

- Можливо, зробимо лижви взимку, щоб діти могли кататися на лижах. Там он є гарний майданчик. Маємо ще гори, то можна зробити спуск для дорослих. Ми не зупиняємось - постійно щось будуємо, розростаємось.

Вихідними агрооселя має активне нічне життя, час від часу тут надувають широкий екран і показують на ньому фестивальне кіно. Якщо на початку господарі вкладали у господарство кошти від обороту, то тепер розраховують ще й на інвестиції від ЄС. Зібрали для того вже всі необхідні документи.

Для українських господарів кошти Європейського Союзу - поки тільки захмарні мрії. Без стартового капіталу власний бізнес починати майже нереально.

Юрій Федорчук, менеджер комплексу "Тиха вода":

- Люди десь там зекономили на перельотах і зупинилися на вітчизняному туризмі і приїхали до нас - є серйозне збільшення відсотка за рахунок цього економічного стану. Для нас він є позитивний.

Цей готель-курорт у Татарові починався з проданої автівки. Три роки тому господарі придбали першу гуцульську автентичну хату і переоблаштували її у готель. Нині таких тут уже п'ять. У одній з них навіть організували музей. У експозиції - самогонний апарат, ткацький верстат, є навіть піч, де й досі печуть хліб. У етнічному стилі тут оформлені і готельні номери, адже від самого початку ідея комплексу була - відтворити побут гуцулів сто років тому. Аби реалізувати  задумане, довелося навіть брати кредит.

Юрій Федорчук, менеджер комплексу "Тиха вода":

- Взятий два роки тому кредит на даний момент майже рефінансований, тобто абсолютно не стоїть питання з погашенням. Через ряд місяців ми його закриваємо, і вже прибуток, згідно з нашої стратегії, заклали в бюджет розширення території комплексу.

Кошти від обороту тут нині вкладають у прес-центр на дві сотні осіб і спа-салон. Готель позиціонує себе як лідер по завантаженості номерного фонду, а все тому що має систему скидок - завдяки чому несезонів тут не буває.

З Польщі і Івано-Франківської області Тетяна Козирєва, Вадим Ревун, К1.

Телепрограма