Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2009
Один день. Світ

Уроки французької. Приватні школи

21:10

Сьогодні ми завершуємо серіал "Уроки французької". Протягом тижня ви могли дізнатися про те, як побудована у Франції система вищої освіти, і чим вона відрізняється від української. Сьогодні - заключна історія. Про приватні школи, які там вважаються вищими за університети.

Оце так школа! У цьому "Гранд Еколь" поблизу Парижа готують інженерів та менеджерів. Диплом такий же, як в університеті, але заняття практичніші. Аби зрозуміти, що таке віртуальна реальність, ці студенти створили тривимірну модель власної школи.

Завдяки цій інтерактивній руці ми можемо торкатися будь-яких віртуальних предметів.

А в цій лабораторії студенти опановують процес створення комп'ютерних чипів. Спершу природний матеріал, потім металева пластина і як результат - мікросхема.

Бруно Мерсье, керівник лабораторії:

- Ми назвали цю машину "Леонід Брежнєв". Бо вона вся така незвичайна та нагадує космічну станцію!

Ця школа, як і багато інших, входить до Торговельно-промислової палати Франції, розповідає студентка з України Олена. Більшість учнів вже на першому курсі знають, де будуть працювати.

Олена Танкевич, студентка з України:

- Эти школы контролируются предприятиями. То есть, полностью вся дирекция - индустрии. То есть, они заказывают, какие им нужны специалисты и так далее… И также они дают на это деньги.

А це - бізнес-школа. Окрім Парижа, вона має відділення у Берліні, Лондоні, Мадриді та Турині. Студенти навчаються одразу в п'яти країнах.

Це одна з найстаріших бізнес-шкіл у світі. Вона створена у 1819 році. Ось тут ви можете побачите табличку про день її заснування. А це - портрет Адольфа Бланка, який власне і створив школу. Він був відомим політиком.

Оксана зі Львова вже два роки тут. Вона впевнена, що, повернувшись до України, зможе зробити блискучу кар'єру.

Оксана, студентка:

- Я збираюся в Україну. Тут я хочу отримати міжнародний досвід, щоб моя стартова позиція в Україні була не від студента, а трошки вище.

З часів прийняття закону Дебре, 60 років тому, у Франції держава допомагає приватним школам, навіть зарплатню викладачам недержавних установ виплачує уряд. Цей напрям керує Національна агенція з питань освіти "Кампус Франс".

У бізнес-школах платня - до 10-ти тисяч євро на рік, а в інженерних - близько 5-ти. Хоча в окремих "Гранд Еколь" сума значно більша.

Етьєн Казен, координатор сектору Східної Європи та Близького Сходу Агенції "Кампус Франс":

- Уряд допомагає і вищим школам, хоча навчання в них залишається досить дорогим порівняно з університетами, але більш помірковане, як у англомовних країнах.

Кулінарія. П'ять років навчання - і ти маєш право готувати. Це - Вища школа французької кухні. Її випускники - шеф-повари та менеджери ресторанів по всьому світові.

Бруно Гарде, директор Вищої школи французької кухні:

- Ми стараємося розвивати у студентів бажання працювати, цікавість до кожної страви, бо гастрономія - це мистецтво. Та головне - це любов. Бо якщо не любити людину, то ніколи не приготуєш для неї щось насправді смачненьке.

А от із українською кухнею пан Бруно ще не знайомий. Втім, він збирається до Києва та пообіцяв поласувати борщем і салом.

А ще у Франції є школи моди, туризму, архітектури, журналістські, аграрні... Загалом їх близько чотирьох тисяч. В Україні ж немає жодної.

З Франції Роман Бочкала, Владлен Ноль, К1.

Ну а більше про можливість навчання у Франції ви зможете дізнатися всередині наступного місяця. У Києві та Харкові пройде виставка "Освіта та кар'єра", яку організує Посольство Франції. Та вже зараз тамтешні освітяни радять українцям: головне пам'ятати - немає нічого неможливого.

Телепрограма