Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

8 простих і неймовірно смачних страв з броколі

8 простих і неймовірно смачних страв з броколі

7 жовтня 2019 | 23:58

Якби існував титул королеви овочів, швидше за все, він би дістався капусті броколі. Завдяки величезній кількості вітамінів і мікроелементів, броколі є одним з найкорисніших продуктів. Вона добре впливає на травлення, виводить з організму токсини та вільні радикали, зміцнює імунітет і нервову систему, покращує стан шкіри і волосся, запобігає анемії та остеопорозу. Крім того, броколі називають продуктом з негативною калорійністю, адже на її переробку організм витрачає більше калорій, ніж міститься у ній. Тому вона просто незамінна для тих, хто хоче зберегти струнку фігуру. Напевно, бути здоровими і красивими хочуть всі, тому сьогодні ми підготували добірку кулінарних рецептів з цієї дивовижної капусти.
 

КРЕМ-СУП З БРОКОЛІ ТА ПЛАВЛЕНИМ СИРОМ
 

0,5 кг броколі
3 склянки курячого або овочевого бульйону
1 цибулина
2 зубчики часнику
2 склянки молока
100 г борошна
200 г плавленого сиру
Сіль, перець, рослинна олія або топлене масло

1. Цибулю і часник дрібно нарізати, покласти у каструльку, додати рослинну олію або топлене масло і пасерувати 3-4 хвилини на середньому вогні.
2. Додати розібрану на суцвіття броколі, обсмажити все разом, влити бульйон, довести до кипіння і варити на середньому вогні 10 хвилин.
3. Змішати в окремій мисці молоко з борошном, влити в суп і варити 5 хвилин, постійно помішуючи. Додати плавлений сир і варити, поки він повністю не розплавиться. Посолити, поперчити.
4. Вийняти з супу броколі й перетерти у блендері в пюре. Повернути пюре з броколі до супу, добре перемішати і трохи потримати на вогні, щоб суп був теплим.
 

ЗАКУСКА З БРОКОЛІ
 

300 г броколі
Півпучка базиліка
½ лимона
½ склянки волоських горіхів
2 зубчики часнику
3 ст. ложки оливкової олії
2 ст. ложки води - за бажанням
Сіль, перець - за смаком

1. Нарізану шматочками броколі, базилік, горіхи та часник подрібнити у блендері до однорідного стану.
2. Додати сік лимона, оливкову олію, сіль, перець і ретельно перемішати. Якщо закуска вийшла сухуватою, можна додати трохи води і ще раз перемішати.
3. Сформувати з суміші невеликі кульки і подавати як окрему закуску або намазувати на хліб.
 

САЛАТ З ЯБЛУКАМИ І БРОКОЛІ
 

300 г броколі
1 червоне яблуко
1 червона цибулина
1 зубчик часнику
Сік половинки лимона
Жменя мигдалю
2 ст. ложки оливкової олії
1 ч. ложка меду
2 ст. ложки гарячої води
Сіль, перець - за смаком

1. Броколі розділити на суцвіття і варити в киплячій воді протягом 1 хвилини. Потім вийняти, залити холодною водою і дати постояти 5 хвилин. Відкинути на друшляк.
2. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, яблуко - тонкими скибочками, мигдаль нарізати, часник пропустити через прес.
3. В окремій мисочці змішати оливкову олію, лимонний сік, часник і мед. Додати гарячу воду та збити вінчиком до утворення піни.
4. Броколі, шматочки яблук, цибулю та мигдаль скласти у велику миску. Додати сіль, перець, перемішати, заправити соусом і знову перемішати.
 

САЛАТ З БРОКОЛІ ТА КУРЯЧИМ ФІЛЕ

300 г курячого філе
300 г броколі
250 г твердого сиру
Сметана, гірчиця, оливкова олія - для заправки
Сіль за смаком

1. Куряче філе відварити, остудити, розірвати руками на кілька частин вздовж волокон і нарізати.
2. Броколі відварити в підсоленій воді протягом 10 хвилин або приготувати на пару. Розрізати на шматочки.
3. Сметану змішати з гірчицею та оливковою олією, ретельно перемішати.
4. Змішати в мисці шматочки курки і броколі, додати тертий сир, посолити, поперчити, заправити сметанно-гірчичним соусом.

ОМЛЕТ З БРОКОЛІ ТА СОЛОДКИМ ПЕРЦЕМ

200 г броколі
2 солодких перця
6 яєць
1 червона цибулина
½ лимона
1 ст. ложка оливкової олії
2 зубчики часнику
1 ст. ложка зелені (кріп, петрушка)
Сіль, перець, паприка - за смаком
Вершкове масло для смаження

1. Цибулю нарізати півкільцями, перець - тонкою соломкою, броколі розібрати на суцвіття.
2. Цибулю обсмажити на вершковому маслі до м'якості, додати броколі, трохи обсмажити, додати перець, знову обсмажити все разом.
3. Часник дрібно нарізати і змішати з соком лимона та оливковою олією. Покласти на сковороду до овочів, обсмажити протягом хвилини.
4. Яйця збити вінчиком з сіллю та спеціями, і залити ними овочі.
5. Коли яйця почнуть застигати, поставити сковороду в духовку, розігріту до 150 градусів, на 10 хвилин. Подавати, посипавши подрібненою зеленню.

ЛОСОСЬ, ЗАПЕЧЕНИЙ З БРОКОЛІ

500 г філе червоної риби (лосось, сьомга, форель)
500 г броколі
½ лимона
150 г твердого сиру
1 склянка молока
½ склянки вершків
4 сирих жовтки
Сіль, спеції - за смаком

1. Філе лосося нарізати скибочками, скропити лимонним соком, посолити і поперчити, дати постояти протягом півгодини.
2. Броколі розібрати на суцвіття і варити 5 хвилин, краще на пару.
3. Жовтки розтерти, додати молоко, вершки, сіль, спеції, збити вінчиком.
4. Викласти на деко шматочки риби та броколі, залити молочно-яєчною сумішшю. Зверху посипати тертим сиром.
5. Запікати в духовці 20 хвилин при температурі 220 градусів.

БРОКОЛІ ТА ЦВІТНА КАПУСТА ПІД ВЕРШКОВО-СИРНИМ СОУСОМ

300 г броколі
300 г цвітної капусти
1,5 склянки молока або вершків
1 ст. ложка борошна
150 г твердого сиру
Вершкове масло
Сіль, перець - за смаком

1. Броколі та цвітну капусту розібрати на суцвіття і відварити в киплячій воді або на пару протягом 5 хвилин. Відкинути на друшляк.
2. Борошно трохи обсмажити на вершковому маслі, додати молоко або вершки, довести до кипіння, додати тертий сир. Коли сир повністю розплавиться, додати сіль та перець, перемішати.
3. Овочі покласти у форму для запікання, залити соусом. Запікати 20-25 хвилин при температурі 180 градусів до появи золотистої скоринки.

ПІЦА З БРОКОЛІ

1 склянка борошна
1 ст. ложка цукру
100 г вершкового масла
1 яйце
400 г броколі
2 помідора
1 солодкий перець
150 г твердого сиру
2 зубчики часнику
Сік половинки лимона
Сіль, перець - за смаком

1. Масло з борошном порубати ножем, додати яйце та цукор. Замісити тісто і покласти його в холодильник на 30 хвилин. Потім розкачати у тонкий пласт і покласти на деко. Змастити оливковою олією і пропущеним через прес часником.
2. Капусту розібрати на суцвіття, помідори та перець нарізати тонкими скибочками, цибулю - півкільцями. Покласти овочі на тісто, посолити, поперчити, скропити лимонним соком, посипати тертим сиром.
3. Випікати в духовці 20-25 хвилин при температурі 220 градусів.

Телепрограма