Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

9 продуктів, які зроблять вас щасливішими

9 продуктів, які зроблять вас щасливішими

7 квітня 2020 | 11:44

У здоровому тілі і дух, як відомо, здоровий, і всі ми знаємо, наскільки важливе правильне харчування. Та є продукти, які не просто смачні та корисні для здоров'я, вони ще й сприяють виробленню гормонів щастя -  саме тих гормонів, від яких на серці стає тепліше, в тілі відчувається приємна легкість. Пропонуємо і вам включити до свого раціону ці джерела серотоніну, триптофану та інших ендорфінів.

1. Авокадо

Батьківщина авокадо - Мексика, де він дуже популярний і його використовують всюди - додають до салатів, соусів, коктейлів і навіть їдять з текілою.

На сьогоднішній день найбільший постачальник авокадо в Європу - це Ізраїль, але спочатку ізраїльтяни вкрай насторожено сприйняли цей фрукт, і уряду довелося піти на хитрість, щоб культивувати його вирощування. А що поробиш, тоді в Ізраїлі катастрофічно не вистачало жирів. А тут такий чудовий фрукт - майже як вершкове масло, до якого додали трохи волоського горіха.

Рекомендуємо: Салат з креветок та авокадо

2. Лососева риба

Лососеву рибу також називають червоною рибою. А ось форель, яка теж має відношення до сімейства лососевих, буває не лише червоною, а й світло-рожевою, білою, як, наприклад, форель в озері Севан. Севанська форель - ішхан - вважається найсмачнішою з прісноводних форелей, недарма її назва з вірменської перекладається як "князь".

Колись у європейських річках водилося стільки сьомги, що шотландські батраки, наймаючись на роботу, оговорювали одну умову - не дуже часто годувати їх сьомгою.

Рекомендуємо: Стейк із сьомги або форелі, запечений в духовці

3. Мигдаль

Ми звикли вважати мигдаль горіхом, тільки це, насправді, не горіх, а кісточковий плід, який відноситься до сімейства сливових. Просто його найсмачніша частина - не м'якоть, а саме кісточка.

Латинська назва мигдалю (Amygdalus) походить від імені фінікійської богині краси Амігдали. Цікаво, що так називається область нашого мозку, яка відповідає за емоції, зокрема, за викид адреналіну в кров.

Рекомендуємо: Мигдаль в чорному шоколаді

4. Фініки

Щороку, напередодні священного місяця Рамадану, єгипетські торговці сухофруктами збираються разом і дають назви різним сортам фініків. Найдорожчі фініки називають на честь найбільш відомих політиків, акторів, артистів естради. Найдешевші сорти навпаки, отримують імена діячів, яких в арабських країнах недолюблюють.

Наприклад, кілька років тому в Єгипті був дуже популярний Барак Обама, і найдорожчий сорт фініків назвали в його честь. А найдешевший сорт отримав ім'я ізраїльського міністра закордонних справ Авгідора Лібермана, вороже налаштованого по відношенню до арабського світу.

Рекомендуємо: Курка, фарширована фініками

5. Вівсянка

Англійський літератор Семюел Джонсон часто зневажливо говорив про шотландців. У своєму тлумачному словнику Джонсон написав, що "овес - це зерно, яке в Англії дають переважно коням, але в Шотландії його вживають люди". Шотландський письменник Джеймс Босуелл відповів на це: "Саме тому ви в Англії вирощуєте прекрасних коней, а ми - прекрасних людей".

У Радянському Союзі теж любили вівсянку - найпопулярніша марка вівсяних пластівців "Геркулес" навіть стала ім'ям, яке у нас асоціюється з цим продуктом.

Рекомендуємо: Торт з вівсяних пластівців без борошна

6. Спаржа

В кулінарії використовується спаржа трьох видів - біла, зелена та фіолетова. Насправді, це одна і та ж рослина, тільки різного віку. Паростки цієї рослини висаджують дуже глибоко. Якщо їх зрізати до того, як вони проростуть, паростки залишаються білими. Якщо ж дати спаржі прорости при сонячному світлі, вони стануть зеленими. Паростки спаржі, які проросли без сонця, будуть бузково-фіолетовими.

Спаржа не дуже популярна в нашій країні, але це лише тому, що не всі знають, як її правильно готувати. А робити це напрочуд легко, потрібно лише знати певні тонкощі. Варити її потрібно у вертикальному положенні (для цього спаржу зв'язують у пучок і кладуть в середину нього щось важке), щоб стебла варилися у воді, а головки - на пару. Ні в якому разі не доводьте спаржу до сильного кипіння. До води додають олію, яка утворює на поверхні води плівку і не дає випаруватися поживним речовинам.

Рекомендуємо: Омлет зі спаржею, базиліком і пармезаном

7. Сир

Виявляється, цей анекдот не має ніякого відношення до дійсності. Насправді ж ні миші, ні пацюки сир не їдять - їх відлякує різкий запах, вони більше люблять зерно і фрукти. А те, що миші та щури люблять сир - це помилка, яка, мабуть, бере свій початок зі старих мультфільмів ("Том і Джеррі" або "Чіп і Дейл поспішають на допомогу", де гризуни просто жити не можуть без сиру).

А ось ми, люди, його просто обожнюємо. І ось той шматочок пармезану подайте, будь ласка!

Рекомендуємо: Сирне фондю

8. Інжир

Є версія, що саме інжир, а не яблуко, був тим забороненим плодом, який скуштували Адам і Єва, після чого були вигнані з Раю. Адже саме листям фігового дерева вони прикрили свою наготу, а фіга - це друга назва інжиру.

Єгипетська цариця Клеопатра теж полюбляла інжир і вважала, що йому вона зобов'язана своєю красою. І навіть змію, від укусу якої померла Клеопатра, їй принесли в кошику з ніжними плодами інжиру.

Рекомендуємо: Брускетта з інжиром і козячим сиром

9. Цільнозерновий хліб

У німецькій мові для хліба з житнього борошна і цільних зерен є навіть спеціальна назва - "пумпернікель". Своїм походженням пумпернікель зобов'язаний Наполеону, який попросив нагодувати хлібом свого коня. "Хліба для Ніколь" - скомандував полководець ("Pain pour Nicole"), що для німців прозвучало, як набір звуків, і вони вирішили, що саме так називається цей хліб.

В Україні чорний житній хліб відомий вже давно, а от у Європі більше люблять білий пшеничний хліб. До наших днів дійшла фраза, яку жартома сказав граф Шереметьєв Пушкіну: "Худо, брат, жить в Париже: есть нечего; черного хлеба не допросишься!".

Рекомендуємо: Cендвіч з цільнозернового хліба з начинкою з курки і овочів





Телепрограма