Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Дайте миру шанс! До дня народження великого музиканта. 10 історій легендарних пісень Джона Леннона

Дайте миру шанс! До дня народження великого музиканта. 10 історій легендарних пісень Джона Леннона

11 жовтня 2021 | 13:35

"Якщо ви робите щось прекрасне і піднесене, а цього ніхто не помічає –
не турбуйтеся: схід сонця - це взагалі найпрекрасніше видовище на світі,
але більшість людей в цей час ще спить"
Джон Леннон ©

9 жовтня 1940 року народилася людина, ім'я якої стало символом цілої епохи. Зрозуміло, в першу чергу Джон Леннон запам'ятався як засновник і учасник найлегендарнішого гурту в історії музики, адже "Бітли" були не просто кумирами мільйонів, вони змінили наше уявлення про музику і про світ у цілому. Але й поза "Бітлз" Леннон зробив дуже багато. Поет, музикант, художник, письменник, борець за мир - у багатьох галузях мистецтва та суспільного життя він залишив яскравий і незабутній слід. У день народження цього легендарного музиканта ми згадуємо його найкращі та найбільш значущі пісні.
 

Imagine

"Imagine" займає третє місце в списку п'ятисот найкращих пісень усіх часів за версією журналу "Rolling Stone". Це - оцінка критиків, а ось звичайні слухачі часто називають пісню кращою з кращих. Леннон написав її, знаходячись під враженням від книги своєї дружини Йоко Оно "Грейпфрут". Він описував її так: "Imagine" - це пісня проти релігії, націоналізму, забобонів, капіталізму. Та оскільки вона в солоденькій оболонці, ніхто не обурюється".
 


Girl

Пісня написана Ленноном у співавторстві з Полом Маккартні. Шанувальники "Бітлз" дуже хотіли б почути, що пісня присвячена конкретній жінці, проте, сам Леннон зізнався, що у пісні використаний абстрактний образ дівчини-мрій, тієї жінки, яку кожен чоловік мріє зустріти. Через кілька років після того, як була написана пісня, мрія самого Леннона стала реальністю – він зустрів Йоко Оно.

All you need is love

У той час, коли творили "Бітлз", як ви розумієте, ще не було комп'ютерів, і свої вірші музиканти просто записували на аркушах паперу. Один з таких аркушів залишився на студії після запису, і його підібрав робітник сцени. У 2005 році цей аркуш було продано з аукціону за 1 мільйон фунтів стерлінгів. Це був текст пісні "All you need is love", написаний рукою Леннона.Mother

У 70-і роки в Штатах був дуже популярний психотерапевт Артур Янов. Його лікування ґрунтувалося на тому, що потрібно відкрито висловити свої пригнічені дитячі почуття. Леннон і його дружина проходили курс лікування у Янова, і під впливом цих сеансів Леннон написав пісню "Mother". У ній він висловлює свій смуток на адресу батьків, які розлучилися, коли йому було чотири роки, і віддали його на виховання до дядька та тітки.
 


Oh my love

Ця пісня - плід спільної творчості Леннона та Йоко Оно. Її часто використовують у кінематографі - спочатку вона пролунала у фільмі "США проти Джона Леннона". Пізніше її включили до саундтреку дуже популярної комедії "Серцеїдки" і не менш відомого серіалу "Дівчата Гілмор".
 

Instant Karma

Три пісні Леннона були включені до Зали слави рок-н-ролу: "Imagine", "Give a peace a chance" та "Instant Karma". Остання - це ще й одна з найбільш швидко записаних пісень в історії музики. За словами Леннона, він склав її за сніданком і записав до обіду. Творці серіалу "Доктор Хаус" запозичили яскраву назву для серії, в якій мільярдер вважає, що смерть його сина – це своєрідне кармічне покарання.
 

Give peace a chance

Цю пісню Леннон написав під час так званої постільної акції протесту проти війни у В'єтнамі. Цілий тиждень він та Йоко провели в ліжку одного з канадських готелів, спілкуючись з журналістами та намагаючись донести до широкої публіки думку "дайте миру шанс, зупиніть війну". Через деякий час мільйони американців вийшли на вулиці Вашингтону з аналогічним протестом, виконуючи "Give peace a chance" як антивоєнний гімн. Леннон був настільки вражений, що назвав цей момент зоряним часом свого життя.
 

Wom

За словами Леннона "Woman" - це пісня "Girl", що трохи підросла. Музикант присвятив її своїй дружині та всім жінкам світу.
 

Strawberry Fields Forever

Недалеко від місця, де Леннон жив у дитинстві з дядьком і тіткою знаходився дитячий будинок Армії порятунку з красивою назвою "Суничні поля" (Strawberry Fields). Щоліта там проводилося дитяче свято, яке було однією з улюблених розваг хлопчика. Його тітка згадувала, що ледь зачувши звуки музики з притулку, Джон починав підстрибувати від нетерпіння та квапити її, щоб не запізнитися. Після смерті Леннона "Суничними полями" назвали один з меморіалів в нью-йоркському Центральному парку неподалік від того місця, де його було вбито.
 

Lucy in the Sky with Diamonds

а створення пісні Леннона надихнув малюнок його сина Джуліана, на якому той зобразив свою однокласницю. "Мій син приніс додому малюнок з дивною жінкою, яка летить по небу, і показав його мені. Я запитав: "Що це?" А він відповів: "Це Люсі в небі з алмазами". Я подумав: "Як красиво звучить!", - і одразу ж написав пісню про це".

 

Телепрограма