Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 червня 2009
Один день. Україна

Під Києвом відбувся аукціон з продажу спортивних порід коней

22:01

Півцарства за коня. Перший аукціон з продажу спортивних порід коней відбувся минулими вихідними під Києвом. Боротьба за породисті лоти змусила спітніти власників тугих гаманців. Скільки коштують коні, один догляд за якими обходиться в 15 тисяч гривень щомісяця - знає Маркіян Перетятко.

У конюшні перед аукціоном готують своїх підопічних до виходу на люди. Цей кінь завершує сеанс у солярії.

Галина Нестеренко, тренер верхових коней:

- Здесь есть инфракрасные лампочки, есть ультрафиолетовые, это хорошо влияет на кожу, на шерсть, на кости.

Така процедура у цих тварин щодня. Відповідна і вартість - найнижча стартова ціна на скакунів - від сорока тисяч доларів.

Олексій Бутенко, організатор аукціону:

- Аукцион - это гарантия, что вы покупаете здоровую, реально спортивную лошадь. И организатор аукциона несет за это ответственность - это первое. А второе: с аукциона лощади продаются, по статистике, на 30% дороже, чем просто с конюшни.

Тим часом потенційні покупці скакунів реєструються для участі в торгах.

Учасника аукціону відрізняють дві речі - це ось такий ремінець на руку, який дозволяє пройти у місце, де відбувається аукціон, а також реєстраційна картка, яка дозволяє ідентифікувати учасника аукціону.

На манеж виводять кожного з півтора десятка коней. Усі вони народжені в Бельгії, Німеччині чи Голландії. Коневласниця з Хмельницького шкодує, що українські скакуни тут не представлені.

Світлана Крицька, коневласниця:

- Наша украинская верховая порода имеет такую большую государственную проблему - она до сих пор не имеет своей собственной племенной книги - т.е. лошади, которые пытаются выехать за рубеж, фактически считаются беспородными.

Нарешті розпочинаються власне торги. Ведучий розмістився просто на манежі.

Найбільше грошей віддали за цю кобилу. Її новий власник обмиває покупку шампанським. Цей бізнесмен знає, за що віддав сто дев'яносто тисяч доларів.

Володимир Пєхов, учасник аукціону:

- Я перед тем, как покупать - попробовал, а потом купил.

Втім, сама тварина прописки не змінить. Кобила надалі тренуватиметься на бар'єрах цієї ж конюшні. Тільки тепер уже з іншим власником.

Маркіян Перетятко, Вадим Свиридонов, Євген Сакун, К1.

Телепрограма